ДАН ЗАХВАЛНОСТИ

 

Историјски подаци о празникуДан захвалности вуче корене још од првих енглеских досељеника, а слави заједницу различитих култура. Слави се уз печену ћурку и пуно хране. По доласку у нови свет, након 66 дана тешког путовања, енглески досељеници су се сложили да одмах успоставе једнакост међу собом и прихватили заједничко име Пилгримс - ходочасници.

 

Насељеним у луци, којој су дали име Плимут, у данашњој држави Масачусетс, први занос и срећу ускоро су им помутиле тешкоће у прибављању хране. Спасили су их локални индијанци, који су им обезбедили храну и научили их како да узгајају кукуруз и друго поврће.

 

Када су ходочасници наредне јесени узгојили довољно, да могу преживети предстојећу зиму, прославили су то уз трпезу са Индијанцима, а на трпези је, уз остало, била и дивља ћурка.

 

Датум и место одржавања прославе првих Дана захвалности је дискутабилан и тема је расправа. Најстарији извор прославе Дана захвалности указује на датум 8. септембар1565., и место Свети Аугустин у Флориди.Данас, Дан захвалности слави се на други понедељак у октобру, Канада, и на четврти четвртак новембра у САД.

 

image2image3

 

Thanks 3Thanks

 

 

 

Додатне информације