Дечји културни центар Београд

Дечји културни центар Београд

Дечји културни центар Београд је установа културе чији је оснивач Градска управа Града Београда. Основан је 1952. године као Дом пионира Београда.

Првобитно се налазио у Кнез Михаиловој улици број 7 све до 21. априла 1968. године, када је у Таковској улици број 8 изграђен нови Дом пионира, где се и данас, на површини од 2200 м2, одвијају многобројни програми намењени деци и младима.

Многе су генерације расле уз програме као што су ,,Сусрети четвртком”, ,,Данас су наши гости”, ,,Проницљиви и радознали”, а на културу града Београда значајан траг оставиле су велике манифестације ,,Златна сирена”, ,,Кекец” – југословенски филмски фестивал филмова за децу (који се одржавао у време Југословенског фестивала краткометражног и документарног филма), ,,Филмска парада”, међународни фестивал филмова за децу (који се одржавао у време ФЕСТ-а), међународна манифестација деце Европе ,,Радост Европе”.

,,Сусрети четвртком” започети 2. октобра 1958. године претеча су свих програма који су се кроз године множили, а који су били одговор дечјој радозналости када је у питању наука, уметност и сам живот.

Дечји културни центар Београд је угледна градска институција, са традицијом дугом више од шест деценија. У Дечјем културном центру Београд реализују се креативни, савремени и интерактивни програми, који прате друштвене феномене и трендове, у складу са интересовањима деце и младих. Током свог постојања Дечји културни центар Београд је сачувао све оно што је било добро и то допунио савременим методама рада, поштујући промене које су настале у жељама и потребама корисника. Усмерен ка истраживању и откривању потенцијала деце и младих у свим областима културе, ДКЦБ својим програмима настоји да директно комуницира са децом и младима, усмеравајући их ка стицању потреба за уметничким доживљајем, сазнањем и забавом.

Дечји културни центар Београд као кључне инструменте деловања користи едукацију, умрежавање, децентрализацију деловања и интерсекторско повезивање, успоставља посредничку улогу у спајању појединаца и организација, креира знање и продукте уметничке делатности, врши трансфер знања из других средина у средину у којој делује и отворен је за нова решења и нова културно-уметничка подручја. Дечји културни центар Београд је референтна установа у области међународне културне сарадње на пољу дечје уметности и културе и организатор је највеће дечје манифестације за децу у земљи и региону „Радост Европе“.

Дечји културни центар Београд делатност усмерава примарно на основну циљну групу, децу и младе, као директне потенцијалне кориснике, затим на њихове родитеље и друге учеснике у развијању културних потреба – културни оператери, стручни сарадници из области образовања за децу, студенти културолошких и хуманистичких студија, новинари и научни радници.

МИСИЈА: Позиционирање на тржишту културно-образовних делатности за децу и младе, уз јасну диферентну предност путем иновација и праћења савремених трендова у образовању и развоју личности код деце и младих.

ВИЗИЈА: Учвршчивање позиције на врху пирамидалне структуре у систему институција које се баве културом за децу и младе, која ће системски давати конкретан допринос развоју креативности и постављати стандарде у развоју креативне, иновативне и целовите личности код деце и младих.

Корак са временом

Наше особље се непрекидно стручно усавршава и тиме одржава корак са напретком технологија.

Прочитај још...

Константан раст

Наша школа једна је од ретких у нашој земљи која има контантан раст броја ученика.

Прочитај још...

Разноврсност

Наши ученици учествују у широком спектру ваннаставних активности, секција и радионица.

Прочитај још...

Тимски рад

Наш синхронизован и тимски рад је у служби сталног побољшања наставних активности.

Прочитај још...

Рекли су о образовању...

О нама

Адреса школске установе:
Грге Андријановића 18,
11210 Крњача, Београд

Број телефона:  011/2712-371
Мејл адреса:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Наша локација