Правилник о употреби личних мобилних уређаја ученика у Основној школи „Зага Маливук“

Правилник о употреби личних мобилних уређаја ученика у Основној школи „Зага Маливук“

На основу члана 119. став 1. тачка 1, а у вези с чланом 83. став 8 тачка 7 и  став  9, чланом 99.став 3  Закона о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС” 88/2017, 27/2018 - др. закони, 10/2019, 6/2020, 129/2021 и 92/2023) и Смерница за употребу мобилног телефона, електронског уређаја и других средстава у доуниверзитетском образовању Школски одбор Oсновне школе „Зага Маливук“, на седници одржаној 28.06.2024. године, на којој је присуствовало 5 од укупно 9 чланова, једногласно је донео

Правилник о употреби личних мобилних уређаја ученика у Основној школи „Зага Маливук“

Основна одредба

Члан 1.

Предмет овог Правилника је начин употребе личних мобилних уређаја од стране ученика, обавезе и одговорност ученика и обавезе родитеља у вези коришћења личних мобилних уређаја у школи .

Под личним мобилним уређајима у смислу овог Правилника се подразумевају мобилни телефони, таблети,  лаптоп рачунари, „паметни“ сатови и слушалице и други уређаји  којима се остварује електронска комуникација, који могу да памте, обрађују, чувају и деле дигиталне информације и да се повезују са апликацијама, webлокацијама и другим онлајн услугама.

Правилник се доноси у циљу превенције различитих облика злоупотребе мобилних уређаја током образовно-васпитног процеса, уз истовремено обезбеђивање сигурне и подстицајне средине за учење, рад и развој свих учесника образовања и васпитања.

Обавезе ученика

Члан 2.

Ученици у школу доносе мобилне уређаје на сопствену одговорност и одговорност родитеља.

Употреба личних мобилних уређаја у школи предвиђена је искључиво у едукативне сврхе.

Употреба уређаја и правила која се тичу уређаја се примењују од тренутка када ученик стигне у школу до тренуткакада из ње оде, односно за време боравка у простору школског дворишта и просторија у оквиру школске зграде.

Ученик је у обавези да по доласку у школу, пре почетка наставе искључи лични мобилни уређај и одложи га у школску торбу.

Од тренутка када ученик стигне у школу до тренутка када из ње изађе, његов лични мобилни уређај мора да буде искључен , како за време часова, тако и за време одмора.

 

Члан 3.

За време боравка у простору школског дворишта и просторија у оквиру школске зграде, пре настве и у току наставе, ученици су обавезани да воде рачуна о свом личном мобилном уређају.

Ученик лични мобилни уређај не сме позајмљивати другим ученицима и давати им на коришћење.

Школа није одговорна за личне мобилне уређаје ученика, уколико се изгубе, позајме, оштете или буду украдени.

Ученик је одговоран за чување свог уређаја и његово правилно обезбеђивање.

Изузеци од правила употребе личних мобилних уређаја од стране ученика

Члан 4.

Директор школе, на захтев предметног наставника, може да одобри коришћење личних мобилних уређаја у сврху одвијања наставног процеса и обраде наставне јединице.

Сваки наставник подноси захтев директору појединачно за одређени час, са образложењем.

Када се лични мобилни уређај ученика користи у сврху обраде наставне јединице на часу, наставник је одговоран да спречи злоупотребу личних мобилних  уређаја.

Члан 5.

На писмени захтев родитеља, директор може да дозволи одређеним  ученицима ( са другог говорног подручја у циљу да се олакша праћење наставе и ученицима који поседују здравствену документацију издату од стране државног сектора за здравство)  да користе мобилне уређаје у образовне сврхе током читавог школског дана, уколико је то одговор на неке њихове специфичне здравствене потребе или представља део додатне образовне подршке.

Када родитељ поднесе захтев за употребу личног мобилног уређаја, одговоран је и у случајне евентуалне злоупотребе од стане ученика.

Злоупотреба мобилних уређаја од стране ученика

Члан 6.

Мобилни уређаји морају бити искључени и не смеју се користити током наставе, без одобрења наставника.

 Ученици који имају хитан случај, могу да се јаве кући уз одобрење наставника.

Ученик мора да испуни захтев било ког члана школског особља да се уздржи од употребе дигиталног уређаја.

Уколико ученик не испуни захтев, лични мобилни уређај му се одузима, у присуству сведока, од стране предметног наставника на чијем часу је дошло до кршења правила овог Правилника, пакује у коверту са учениковим именом и оставља на катедру или посебну клупу до краја часа, а након тога лични мобилни уређај предаје педагогу, психологу, секретару или директору. Ако до кршења правила овог Правилника дошло за време одмора, лични мобилни уређај одузима дежурни наставник, пакује у коверту са учениковим именом и предаје педагогу, психологу, секретару или директору.  

Одељенски старешина обавештава родитеља ученика  о томе да је ученик прекршо правила овог Правилника, да му је телефон одузет и од кога и када га може преузети.

По уређај родитељи/законски заступници ученика могу да дођу након што је настава завршена.

Ученик не сме да користи лични мобилни уређај за снимање, пренос или објављивање фотографија, аудио или видео-записа других ученика, запослених и наставног материјала без писменог пристанка свих страна.

Употреба личних дигиталних уређајаје у потпуности искључена у тоалетима, свлачионицама или било ком простору у школи који се сматра приватним.

Слике, видео и аудио датотеке снимљене у школи не смеју се преносити нити објављивати у било ком тренутку без изричите дозволе наставника или друге одговорне особе ушколи.

Уколико ученик користи лични мобилни уређај за време наставе, одељењски старешина ученику предлаже васпитну меру и то: за једном одузет мобилни уређај васпитну меру опомену одељенског старешине, два пута одузет мобилни уређај укор одељенског стрешине а за три пута одузет  мобилни уређај укор одељенског већа у складу са Правилником о дисциплинској и материјалној одговорности ученика и у сарадњи са родитељем или законским заступником ученика, психологом и педагогом школе, покреће појачан васпитни рад.

Сачињава се план заштите који садржи: активности усмерене на промену понашања ученика - појачан васпитни рад, рад са родитељем, рад са одељењском заједниицом.

Злоупотреба мобилних уређаја од стране ученика које имају за последицу теже повреде обвезе ученика

Члан 7.

Пре почетка наставе, за време наставе и после наставе ученику није дозвољено корићење личног мобилног уређаја у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања ученика.

Тежа повреда обавеза ученика у смислу става један овог члана су:

  1. Снимање и слање фоторгафија и видео записа контролних задатака, писмених задатака и других материја које имају за циљ проверу знања ученика, дугим ученицима, родитељима и трећим лицима.
  2. Комуникација са другим ученицима, родитељима и трећим лицима  путем смс-а, вибер апликације, мејла и сл. током писане или усмене провере знања учесника комуникације.
  3. Снимање дигиталних записа наставника и других запослених у току наставе и ван настaве који нарушававају приватност и вређају достојанство, част и углед личности запослених.
  4. Снимање  дигиталних записа ученика у току наставе и ван наставе који имају за циљ нарушававање приватности и вређају достојанство, част и углед личности ученика.
  5. Неовлашћено објављивање фотографија, аудио и видео записа, оригиналних или дигитално измењених, на друштвеним мрежама и интернет платформама које вређају част и углед запослених и ученика и њихову личност извргавају подсмеху или доводе у опасност њихову безбедност.
  6. Сви други видови злоупотребе мобилних уређаја, којима се угрожавају права других или врши превара у поступку оцењивања ученика.

Члан 8.

Против ученика који поступи супротно правилима прописаним  чланом 7. овог Правилника биће покренут васпитно – дисциплински поступак у скаду са Правилником о дисциплинској и материјалној одговорности ученика.

Примена првилника

Члан 9.

Директор школе ће именовати одговорно лице у школи које ће бити надлежно да посебно прати примену као и спровођење одредби Правилника.

На основу примене Правилника у пракси, као и мишљења свих заинтересованих страна, лице је одговорно за периодично ажуририрање Правилника у складу са променама у технологији и образовној пракси, али и искуство из саме школе.

Члан 10.

Одељењске старешине су у обавези да упознају ученика са садржином правилника.

Члан 11.

Школа ће саствити посебан образац – изјаву чија садржина треба да упозна родитеље/законске заступнике ученика са садржином Правилника.

На почетку сваке школске године, одељењске старешине ће на родитељском састанку родитељима/законским заступницима ученика поделити образац изјаве коју ће родитељи/законски заступници бити дужани да потпишу и тиме се изјасне да су упознати са одредбама важећег Правилника и да му је јасна њихова примена.

Завршне одредбе

Члан 12.

     Измене и допуне овог Правилника врше се на начин и по поступку предвиђеном за његово доношење.

Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана његовог објављивања на огласној табли школе.

Правилник ће бити објављен и на сајту школе.

 

У Београду, 28.06. 2024.године

 

ПРЕДСЕДНИЦА ШКОЛСКОГ ОДБОРА

                                                                      Јованка Николић Радишић   

 

 

Овај Правилник је објављен на огласној табли Школе, дана 19.08.2024. године.

Правилник је ступио на снагу дана: 28.08.2024. године

 

Преузимање документа

Рекли су о образовању...

О нама

Адреса школске установе:
Грге Андријановића 18,
11210 Крњача, Београд

Број телефона:  011/2712-371
Мејл адреса:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Наша локација