Извештај о рецитаторском такмичењу

Дана 05.02.2024. године одржано је такмичење у рецитовању ученика млађих разреда.

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ СЕКЦИЈЕ ДОМАЋИНСТВО НА КРАЈУ ШКОЛСКЕ 2022/23.

Број ученика: 43

Број реализованих часова: 34

Секција домаћинства започела је са радом први пут ове године са три одељења петог разреда (5/1, 5/2 и 5/3) и ученици су показали велику заинтересованост за нову секцију. Предметни наставник је професор српског језика, Биљана Ристић.
 

Током године посећеност часова је била врло учестала и ученици су се радовали сваком часу. Настава је била и теоријска и практична и обрађени су разнолики садржаји.

На првом и другом часу ученици су упознати са планом и програмом, а већ на другом часу савладавали су технику шивења иглом и концем. На идућем часу бавили су се пришивањем дугмади за платно; потом су учили да везу једноставном техником (сложенији везови предвиђени су за друго полугодиште). На неким часовима тема је била уредност дома и како водити рачуна о хигијени простора у коме живимо. Следећа тема обрађивана на неколико часова била је здрава исхрана, што је и практично примењено припремом једноставних, а здравих оброка који могу послужити као ужина у школи. То се показало и као најзанимљивије за ученике па је стога број таквих часова порастао у другом полугодишту. На последњем часу пред крај полугодишта бавили смо се израдом новогодишњих украса где су ученици такође показали велики ентузијазам.
 

Током другог полугодишта бавили смо се следећим темама: гајење и производња воћа и поврћа, писање рецепата, припремање млечних напитака, слатка и слана јела, стари занати Србије, предузетничке идеје, одевање, кућни ред, одржавање одевних предмета и обуће. Приликом обраде ових тема ђаци су упознати са процесом узгајања хране, који пут пређе воће или поврће од семена до нашег стола, какав је квалитетан процес производње, како да избегну ,,прскано“ воће и поврће и шта је органска производња, али и како елиминисати пестициде у кућним условима; посебан осврт имали смо на врсте гљива, како разликовати отровне од јестивих печурака; научили су који се производи могу добити од млека и на који начин, како се то некада радило, а како данас, уз помоћ машина; упознати су са културом и правилима одевања у зависности од прилике и места на које су се упутили; предочена су им правила кућног реда и важност поштовања истих; предлагане су разне предузетничке идеје и путеви да се спроведу у дело. На тај начин је остварена једна од компетенција за целоживотно учење. Поред тога, практичне лекције које ће им бити корисне за живот биле су и оне о одржавању гардеробе и обуће. У сарадњи са наставницом француског, у оквиру пројектне наставе, ученици су осмишљавали слане и слатке рецепте које су касније полазници секције француског језика преводили на француски. Заједнички рецепти сабрани су у једну оригиналну књигу рецепата. Ученици су снимали како припремају јела на ,,Тик-току“, што им је било посебно интересантно. Снимке смо поделили на инстаграм страници школе, као и на сајту како бисмо будуће ученике заинтересовали за секцију домаћинства. Упознавали смо се и са старим занатима Србије, што се показало као веома занимљиво. Израђени су и панои, који су изложени у ходнику школе као још један вид промоције секције.

На основу остварених часова да се закључити да је рад секције био врло успешан, да су ученици усвојили корисна знања на забаван и практичан начин и стекли искуства која ће им бити од користи у свакодневном животу. Предвиђено је да се са секцијом настави и у наредној години. (Више фотографија у самом извештају).

Рекли су о образовању...

О нама

Адреса школске установе:
Грге Андријановића 18,
11210 Крњача, Београд

Број телефона:  011/2712-371
Мејл адреса:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Наша локација